Andetaget igen…

3 november, 2023

Denna vecka vill jag följa upp på detta med andetaget. Ja jag vet att jag tjatar om andningen men det är ett så enkelt sätt för att må bättre, det är en så viktig del i att minska vår stress och en förutsättning för välmående. 

Tre steg till att kolla hur du andas och hur du kan göra en förändring för att få ett bra andetag.
  1. Lägg en hand på bröstet och en hand på magen – när du andas in ska handen på magen röra sig först OCH mest. Så handen på ditt bröst kan absolut röra sig något men den största rörelsen ska vara i magen och den ska starta där. Du fyller på lungorna nerifrån och upp.
  1. Placera nu dina händer vid sidan istället, placera de främre fingrarna på de nedersta revbenen på framsidan av kroppen och tummarna på revbenen bak i ryggen. Du ska känna att händerna expanderar, då jobbar du med hela din diafragma. När vi andas rätt så gör diafragman ungefär 70-80% av jobbet och de assisterande musklerna resten. Det är en avslappnad andning som också masserar bland annat våra tarmar.
  1. Testa nu att gör din utandning långsammare än din inandning, gör den dubbelt så lång. Tex andas in på tre sekunder och andas ut på 6 sekunder, eller in på 4 och ut 8. Hitta ett tempo som du känner dig bekväm med. Hur känns det i kroppen när du hittar ett fylligt andetag och förlänger din utandning? Detta är en andningsövning och så kommer du inte gå och andas hela tiden i din vardag. Förenklat kan man säga att vardagsandningen är 3-3-3. Inandning 3 sek, utandning 3 sek och en paus på 3 sek innan nästa inandning börjar. 

Ibland kan det kännas som att det inte går att få ner andetaget…

…då kan det vara skönt att mjuka upp överkroppen lite (har ett inlägg på Instagram från den 12/10 där jag visar övningar du kan göra för att mjuka upp) så det finns utrymme för andetaget. Det är vanligt att vi är stela och nästan sitter fast kring detta område så det är absolut värt att arbeta på.

Uppmärksamma ditt andetag dagligen

Försök att uppmärksamma ditt andetag dagligen i olika situationer för att notera hur du andas. Vi har så mycket, intryck, vi rör och för lite och vi är generellt stressade så många av oss har ett andetag som inte gynnar oss utan istället stressar oss. Även tankar gör att vi får ett påverkat andetag. Se om du kan ta hjälp av ovanstående tre punkter för att göra en förändring. Kroppen kommer att lära sig! Så när du övat på ovan så kommer du tillslut att förändra ditt andetag vid bara tanken på det. 

Kram Sofia

Skrivet av: Sofia Örnefors