Det blir inte alltid som man tänkt sig…

31 maj, 2022

Många har så mycket förväntningar på livet, att man vill att det ska vara på ett visst sätt. Det finns en bild av hur man tänker sig att livet ska vara och vad som ska hända och när det inte uppfylls så känns det som ett nederlag. Det kan vara att man ska hitta en partner att leva med för alltid och vara kär hela tiden, skaffa barn, vara lycklig, ha karriär, alltid vara glad, träna och må bra, energi och god ekonomi… Men vad händer med oss när det inte blir så, när livet blir något helt annat. Kanske ett väldigt bra liv, kanske till och med ännu bättre men inte som vi tänkt oss. Inte som ett liv ska vara för att passa in i samhället. Vi känner oss ofta misslyckade då, för det blev inte så som vi trott. 

Livet är som havet, stormigt, lite guppigt, blåsigt, stiltje, mörka moln och vacker solnedgång, härliga sommardagar och iskalla vinternätter.

Förväntningar på livet?

Kan det vara så att livet inte handlar om att uppfylla sina egna och andras förväntningar på livet? Kan det vara så att livet handlar om att göra det så bra som du kan utifrån de förutsättningar du har? Kan lycka vara att med de medel du har leva ett liv som du själv skapar? Många är så låsta i förväntningar på livet, hur man vill att saker ska vara att man helt missar allt det som är bra just nu. Man lägger så mycket tid på att önska att saker var på ett annat sätt, att fokusera på det man inte har så att livet helt går förbi en. Om varje dag handlar om att göra dagen perfekt så kommer du missa mängder av härliga dagar. Varför kan inte en helt vanlig vardag vara helt fantastisk? Måste det vara semester, blå himmel och lata dagar. Kan en grå novemberdag med bråkiga barn, tidiga morgnar, middagar och städ bli en bra dag?

Det lilla som gör stor skillnad!

Det är ändå de där små glädjepunkterna varje dag som gör livet bra. Kaffet på morgonen, att du överhuvudtaget har bråkiga barn, att du har någon att vara sur på för att diskmaskinen inte är urplockad, att du har ett jobb att gå till, en säng att sova i…Vi tar livet för givet. Självklart kan vi inte gå runt och vara tacksamma för allt hela tiden men att vid några tillfällen under dagen uppmärksamma, stanna upp och le kommer att göra skillnad. Garanterat!

Livet är både stormigt hav och blå himmel med sol samtidigt!

Skrivet av: Sofia Örnefors