Det viktiga andetaget

26 oktober, 2023
Vi startar våra liv med att andas in och det sista vi gör i livet är att andas ut…

Vet du att vi däremellan tar 15 000-25 000 andetag på ett dygn vid en god andning. Det är många andetag och om vi inte andas rätt så är det inte så konstigt att det påverkar oss negativt. Det finns många anledningar till att vi andas fel och just andning är väldigt unikt eftersom det sköts helt automatiskt samtidigt som vi kan påverka vår andning medvetet. Det finns massor av helt fantastiska andningsövningar men vi måste vara medvetna om vår vardagsandning, där kan vi verkligen göra skillnad. Att få vår andning att fungera optimalt i vardagen kommer göra stor skillnad, större påverkan än daglig andningsövning även om det också är bra att ha med sig. 

Fem steg till en optimal vardagsandning:
 1. Näsan – här värms luften upp, filtreras och luften kommer rakt ner i lungorna
 2. Diafragman – långt ner i magen. Diafragman är en muskel som ska sköta det största jobbet med andningen, andas vi för högt upp får de ”assisterande andningsmusklerna jobbar för mycket. Det kan skapa spända och stela muskler vilket kan leda till smärta.
 3. Avslappnad andning – vi ska inte ha djupa och fylliga andetag hela tiden utan det ska vara litet och avslappnat
 4. Rytmisk andning – kroppen gillar rytm som hjärtat och en rytmisk andning visar att vi inte håller andan eller har andra saker för oss när vi andas
 5. Tyst andning – andetaget ska inte låta, inga suckar, stön eller harklingar. Det stör den optimala andning 
Ofta andas vi fel…

… jag märker dagligen att jag gör det. Det kan vara att vi spänner magen och andas i bröstet, vi håller andan, vi stånkar och stönar och det låter om oss på olika sätt när vi andas, vi andas för snabbt, vi andas genom munnen, vi har dålig hållning och svårt att få till en bara andning rent muskelärt. Alla dessa exempel gör att vi kommer att må sämre i mindre eller större utsträckning beroende på hur våra liv ser ut. Inom yogan är andningen en stor del och jag är övertygad om att en anledningarna att vi mår så bra av yoga är att vi under den tiden tar hand och uppmärksammar vårt andetag. 

Andetaget håller oss levande men det har också andra viktiga funktioner, nedan kommer några av dem:

 • Smärtlindring – ett bra andetag där vi hjälper kroppen att slappna av lindrar smärta
 • Minskar stress – enda vägen till att känna lugn och ro och aktivera det parasympatiska nervsystemet
 • Stöttar organ – när diafragman arbetar så kan man säga att det masserar en del av de inre organen
 • pH-balans – vi andas in syre och ut koldioxid och när det är balanserat så har vi en bra pH-balans
 • Styrka – vi blir starkare när vi tar hjälp av vår andning, det är på vår utandning som vi får mer kraft
 • Känslobalans – andetaget hjälper oss att vara närvarande och kunna känna och hantera våra känslor

Förutom allt ovan så har vårt andetag en väldigt viktig funktion (som nämns i punkt två) och det är att andetaget är vår väg att lugna vårt sympatiska nervsystem (som talar om att det är fara på gång) och ta oss in i vårt parasympatiska nervsystem (som talar om att vi kan ta det lugnt). Andetaget hjälper oss att stilla ångest och oro. Men när vi är mitt uppe i allt det jobbiga så kan det vara svårt att hitta sitt andetag, därför behöver vi också öva på det. När vi mår bra/bättre behöver vi också jobba med vårt andetag för att kroppen och hjärnan lättare ska hitta in i det när stressen/ångesten/oron tar över för mycket. 

Hur andas du i vardagen?

Se om du kan notera ditt andetag när du kör bil, när du scrollar på mobilen, när du är ute och går, när du jobbar, när du lagar mat när du ska sova, när du vaknar. Ja alltså lite olika tillfällen under dagen, om du känner att du har en stressad andning, vad händer när du aktivt försöker lugna den?

Hör gärna av dig, jag blir så glad när det dimper ner i ett mail!

Kram Sofia

Skrivet av: Sofia Örnefors