Just idag lever vi!

24 augusti, 2023

En dag kommer vi alla dö men just idag så lever vi! Det brukar jag tänka på när jag känner mig orolig för döden eller för andra i min närhet. Just idag lever vi och det ska vi ta vara på så lev ditt liv. 

Vad leva livet är betyder olika för oss alla men att våga gå din väg och utifrån de förutsättningar du har göra det till ett liv som du styr över och som du har kontroll över brukar ge en känsla av meningsfullhet. Det som skapar olust är när vi upplever att vi inte styr över vår vardag utan vi får bara sitta på passagerarsidan. 

Oro över saker vi inte kan förändra kommer att hindra oss från att bli lyckliga, att istället acceptera att det finns saker vi inte kan styra över kommer att ge oss ett mycket mer meningsfullt liv. Livet är nu, inte igår eller imorgon utan nu. Precis just nu i denna stund vad kan jag göra för att jag ska må så bra som jag kan utifrån de förutsättningar som jag har just nu. Det kan vara en bra fråga att ställa sig när saker känns övermäktiga. Vissa stunder, eller till och mer perioder i livet, behöver vi få må dåligt, uppmärksamma det och acceptera att just nu är det mörkt och det är okej, känna alla känslor som är i den stunden. För att sedan kunna ta oss vidare, kanske göra en förändring vi behöver för att må bättre. 

Samma sak att känna ångest över sin ålder, vi kommer alla bli äldre och alternativet är att vi inte lever… Det finns så mycket att oroa sig över och känna ångest för när vi istället, med hjälp av att ändra sättet att tänka på, kan skapa ett mycket mer harmoniskt liv. 

Med det sagt så menar jag inte att vi ska sätta oss och vara passiva, tvärtom! Finns det saker vi kan påverka så ska vi göra en förändring men vi måste först se vad vi kan förändra och vad vi inte kan påverka, acceptera det vi inte kan förändra och våga göra de förändringar vi vill göra. Vissa av er känner säkert igen orden nedan. 

Ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.

De orden säger så mycket om vad livet handlar om. Du är den enda som kan göra dig själv lycklig och mycket handlar om hur du väljer att se på livet, vilka tankar du låter ta plats. (Sedan är det inte alltid så lätt och man kan behöva ta hjälp för att må bättre och då ska man också göra det. Du har en skyldighet till dig själv att se till att du mår bra!)

Varför inte inleda hösten med att skriva ner vad det är du behöver för att må bra, i det du är just nu. Man kan kanske inte få exakt så som man vill ha det men man kan göra det så bra som möjligt utifrån dina förutsättningar. Se till att du skapar ditt liv och att du inte bara anpassar dig efter omständigheterna.

Ta makten över ditt liv! Hör gärna av dig till mig om dina tankar kring det.

Kram Sofia

Skrivet av: Sofia Örnefors