Kroppen är skapad för att röra sig på olika sätt!

5 oktober, 2023

Det har gjorts många studier, både internationellt och nationellt, kring barn och idrotter där det visar sig att det är en stor fördel att de tränar många olika former av sporter då det utvecklar dem på ett väldigt positivt sätt. Inte bara generellt att de blir mer vältränade men de får färre skador och de blir också bättre i den sport de sedan väljer att satsa på, om de gör det. (Den satsningen ska då komma någon gång i 15 årsåldern.) Det är precis så jag försöker jobba med mina kunder även om jag jobbar med en annan åldersgrupp.

Utmana kroppen

Det jag tänker är att även vi vanliga människor, som inte är barn eller ungdomar eller ska satsa på någon sport mår väldigt bra av att träna olika saker. Det är lätt att vi fastnar för en sak och så gör vi bara det, dels är det ju tid men också för att vi känner att vi kan det och vet vad vi ska göra. När vi gör olika saker så kommer kroppen att anpassas till att kunna göra mycket mer än om du bara riktar in dig på en form av träning. Ensidig träning kan också ge överbelastningsskador, väldigt vanligt bland de jag träffar.

Du kan få en jättebra kondition när du springer men du orkar inte bära hem de tunga matkassarna. Du går hela tiden över allt men du orkar ändå inte stå statiskt i krigare två för då kroknar benen… Du kan springa ett maraton i flera timmar men du klarar inte av att stå på en konsert i två timmar utan att det gör ont. Kroppen blir bra på det du utsätter den för, den kommer att anpassa sig till det som den behöver göra. MEN inte mer än så! Kroppen kommer inte lägga energi på att bli lite starkare än den behöver utan bara exakt så mycket som du utsätter den för. Därför måste det bli lite jobbigt när du tränar för det är då kroppen förstår att den behöver bli starkare än den är för tillfället. Anpassning efter livet vi lever.

Utmana hjärnan

Samma sak med hjärnan. Om du aldrig utmanar hjärnan att tex låta det vara tyst då kommer du tycka det är jobbigt med tystnad. Om du aldrig räknar i huvudet så kommer du tappa förmågan med huvudräkning. Om du inte utmanar hjärnan med saker du tycker är läskigt eller krångligt så kommer du också stanna av i din mentala utveckling. En utveckling som vi med fördel gör hela livet, det är då livet blir kul.

Att utmana dig i att göra saker du inte brukar göra är väldigt positivt både fysiskt och mentalt. Själv har jag börjat dansa på onsdagar. Så utanför min comfortzone så ni anar inte men jag har så kul på onsdagar och längtar till att gå och dansa trots att det var över 30 år sedan jag tog en dansklass och trots att jag är 40+. Om vi aldrig utmanar oss, gör saker som känns främmande eller  som vi tycker är lite läskigt så kommer vi inte heller att utvecklas, varken mentalt eller kroppsligt. Visst är det så mycket lättare att göra det vi är vana vid och känns tryggt, det är så mycket lättare att gå i samma spår som vi alltid har gjort. Till slut är det spåret så djupt rotat så vi inte kommer upp och då är det ännu svårare att inte göra som vi alltid gör, att våga gå emot dig själv och göra det du faktisk vill göra och inte bara det som känns bekvämt. 

Så min utmaning till dig denna veckan är att gör något som du inte brukar göra. Utmana dig fysiskt eller mentalt eller varför inte både ock samtidigt som att försöka lära sig en danskoreografi…

Kram Sofia

Skogsvandring är utmanande för ett stadsbarn…
Skrivet av: Sofia Örnefors