Mer lugn i vardagen!

31 augusti, 2023
Två tips till att få lite mer lugn i vardagen!

Det är lätt att känna att det är svårt att få grepp om vardagen, att livet liksom springer ifrån oss och det kan vara svårt att hitta lugn och fotfäste. Det vi ofta glömmer är att spendera lite tid med oss själva och vi missar det där med att stanna upp och reflektera. Två väldigt enkla saker som jag använder dagligen och som är som mitt ankare, det som hjälper mig att styra över mitt liv, är att dagligen uppmärksamma mitt andetag och att skriva dagbok. Det gör att jag inte bara sitter på passagerarsidan och hänger med i livet utan jag styr över hur jag vill att det ska se ut (utefter mina förutsättningar med familj, jobb och aktiviteter).

Andetaget

Gör inte någon stor grej av det. Vissa dagar räcker det att jag bara uppmärksammar min andning, stillar och fördjupar det. Andra dagar behöver jag jobba lite mer på det. Min favorit är att då jobba med ett fullt andetag, känna att hela min diafragma jobbar när jag andas. Låta andetaget få utrymme och ta plats och tillåta alla känslor att komma och låta de vara som de är. Ibland kan jag sitta länge och stanna i meditation men oftast är det några minuter. Bara för att hitta närvaron.

Dagbok

Jag har många… men framförallt skriver jag tacksamhetsdagbok. Det är bra några få punkter om saker som hänt under dagen som jag vill uppmärksamma. Det är högt och lågt, att solen lyst, mina barn, min sambo, föräldrar, syskon, kunder, god mat, att vi har ett hem, att jag andas. Det kan vara precis vad som helst men det hjälper mig att reflektera över dagen och att uppmärksamma det som varit bra. Det är lätt att fastna i det som upplevs som jobbigt. Vissa dagar är pissigare än andra, de dagarna är det ännu viktigare att påminna sig om hur bra man faktiskt har det. Men jag har också en dagbok om mina känslor och en om mina drömmar och mål som jag skriver i mer vid behov. Det händer något i oss när vi skriver, när orden går från att snurra runt i huvudet till att bli meningar på ett papper. Viktiga meningar som hjälper oss att skapa meningsfullhet. Att sätta ord på känslor, på det som pågår i vårt huvud är viktigt.

Testa och se vad det gör för dig att vara med ditt andetag och att varje dag skriva ner några punkter kring vad du är tacksam för i livet. 

Kram Sofia

Skrivet av: Sofia Örnefors