Min viktigaste position

21 september, 2023
Tadasana alias bergets position aka grundposition

Bergets position är den viktigaste positionen inom yoga enligt mig, och inte bara på yogamattan utan i livet också! Bergetsposition är det jag pratar om allra mest med alla jag möter i mitt jobb som yogalärare, personlig tränare och gruppträningsinstruktör. Även om jag inte kallar det just bergets position i gymmet eller på gruppträningen.

Att ha tillgång till denna position handlar om att ha stabilitet i kroppen, att hitta in i kroppen och att få kontroll. När du hittar denna grundposition så kan du andas med hela diafragman, dina muskler jobbar på rätt sätt och du har möjlighet att utföra andra positioner på ett korrekt sätt och utan att få ont. Varje dag möter jag människor som har ont när de tränar eller har ont i vardagen eller känner av i ryggen när de böjer sig framåt eller vad det nu kan vara… När de får hjälp att hitta denna position så öppnar sig en ny värld. De kan träna magen utan att få ont i ryggen, de kan böja sig framåt utan att de känner obehag mm. Det handlar inte om styrka utan om kontakt, att få kroppen att jobba så fördelaktigt som möjligt så ofta som det bara går. 

Kan kännas onaturligt

I början kan det kännas onaturligt med de allra flesta brukar tycka att det är väldigt skönt att hitta positionen och jag brukar uppmuntra alla att tänka på det så ofta det bara går. Om man står upp och jobbar, när man diskar, när man är ute och går, när man sitter, när man kanske får lite ont någonstans i kroppen. 

Hur ska man då hitta denna grymma position???

  1. Stå på hela fotsulan, tårna ska du kunna vicka på men hela foten ska vara i kontakt med golvet. Det är viktigt då många har mycket tyngd på hälarna, eller att de kommer fram med vikten för mycket och kniper med tårna. Det kan också vara att man faller in i hålfoten eller står på utsidan av foten. Alla varianter finns. Här är själva grunden och starten till en god position.
  2. Knäna ska vara lätt lätt böjda, tänk som att de är lite fjädrade. Du ska inte översträcka knäna men inte heller knäböja. Många jag möter pressar bak knäna och hänger i leden vilket gör de spänner rumpan, skjuter fram höften, lutar ryggen bakåt och kopplar bort magen och skjuter fram huvudet. I den positionen har du inte så mycket kontroll och stabilitet och du kommer att få ont förr eller senare. 
  3. Sänk bröstet så att du får kontakt med dina magmuskler och så att ryggen rätas ut. Här känner sig många som en banan men om du ställer dig framför en spegel kommer du att se att du är helt rak.

Så fot, knä och core. Ha med dig de tre riktmärkena och testa hur det känns att stå i bergets position alias tadasana aka grundposition.

Hur känns det för dig att hitta in i tadasana? Har du några frågor kring det eller andra funderingar? Hör av dig 🤙

Kram Sofia

Bergets position, stabilt och kontrollerat
Hänging position, dålig kontakt och ostabilt. Risk för smärta.
Skrivet av: Sofia Örnefors