Mina life hacks…

19 oktober, 2023
Långsammare vardag

Det finns några saker som jag ser till att göra varje dag för att få min fullbokade vardag att gå lite långsammare. Mitt mål är alltid att vardagen ska vara rolig men vardagen är livet och i den måste det finnas plats för alla känslor, både de bra och de dåliga. Vi vill gärna tro att livet bara ska vara glädjefullt men livet handlar egentligen om att hantera problem och hur vi sedan löser dem beror på hur rustade vi är att hantera dem. Jag ska inte gå in mer på det nu för det skulle jag kunna skriva en bok om men jag ska ge er mina lifehacks som jag gör varje dag för att min vardag ska bli så bra som det bara går. Även de dåliga dagarna, för de har jag en del av så klart!

  1. Nummer ett och det viktigaste är att alltid ha tillgång till andetaget, till ett optimalt andetag som hjälper dig till en lugnare insida i en värld som snurrar väldigt snabbt! Jag pratar inte om att göra andningsövningar utan att vara medveten om hur du andas i vardagen och att göra en förändring när det behövs (jag behöver ofta göra det…). Uppmärksamma hur du andas när du sitter och jobbar, när du tittar på TV, när du kollar på mobilen, när du ska sova, när du kör bil. Hur andas du? Du kan också notera dina tankar och se vad som händer. Tankar skapar känslor inom oss som påverkar vår andning.
  2. Jag ser till att gå upp minst en timma innan jag ska väcka barnen eller åka till jobbet (eller båda). Ofta går jag upp 1,5-2 timmar innan för att få en så lugn start som det går, jag prioriterar det före min sömn. När vi ska gå upp så är redan vårt stresshormon kortisol högt för att vi ska vakna, då är det väldigt skönt att få lugna vårt nervsystem en stund innan dagen kör igång. Att redan på morgonen öka på stressen påverkar resten av dagen och det är lätt att vi fortsätter stressa genom dagen.
  3. Jag har sett till att det finns lite utrymme i vardagen, det finns luft mellan att jag slutar jobba och hämtar barnen, det finns lite luft mellan sista kunden och att jag slutar. Det är viktiga saker för mig så att jag känner att jag har tid att avsluta en sak för att påbörja nästa. 
  4. Yinyoga innan läggdags varje kväll! Det är som en drog… Jag har en övning som jag alltid gör varje kväll och vissa kvällar gör jag två, tre till. Det hjälper mig att lugna både kropp och sinne. På grund av överrörliga höfter så blir jag väldigt spänd kring höfter och baksida lår, att få släppt på de spänningarna gör att jag sover på natten och inte vaknar av att det kryper i hela kroppen. Det är också en stund för reflektion och där jag påminner mig om mitt andetag och jag skriver samtidigt i min tacksamhetsdagbok. Det är en stund på kvällen som jag längtar till och som alltid avslutas med att läsa en bok! Lyxigt.
  5. Jag bokar in tid för mig själv i kalendern. Det kan vara träning och då helst styrketräning eller joggning. Just nu har jag min dans en gång i veckan som är en energikick men en promenad med en vän är också något väldigt värdefullt. Rörelse i någon form är det som jag vill och mår bäst av att boka in för mig själv men det kan vara något helt annat för dig. Som att åka till havet, läsa en bok, laga mat eller vad som helst som får dig att må bra! Det måste bokas in för annars kommer det inte bli av och min tid kommer bokas upp för andras räkning.

Viktiga saker för mig! Vad är viktigt för dig i ditt liv för att just du ska må bra? Skriv gärna en rad till mig, det blir jag så glad över.

Kram Sofia

Skrivet av: Sofia Örnefors