När det inte finns tid till att stanna upp!

2 september, 2022

Det finns perioder i livet när det känns som att man inte har tid att stanna upp och bara vara, när det är så mycket på gång på så många plan att man håller på från att man går upp till att man går och lägger sig. Perioder när man inte ens hinner starta Netflix… Vad kan vi då göra dessa intensiva perioder för att inte helt bli sinnesrubbade, sönderstressade eller helt otrevliga människor att vara runt?! 

Ta till vara på stunder när du transporterar dig

Ett sätt är att ta tillvara på de där stunderna där vi transporterar oss mellan olika saker, på väg till jobbet, till affären till hämtning, låt det vara en tyst stund där du är med dig själv. Gå lite extra långsamt, ta lite djupare andetag. Du måste inte ringa någon, lyssna på en blogg eller planera veckans måltid. Låt huvudet få vila från alla intryck för om du inte gör det kommer den att slå bakut. 

Även om du inte hinner gå och träna som du brukar så kanske du hinner ta 20 minuters promenad eller 15 minuter träning hemma. Bara för att det inte är 60 minuter stenhård träning så behöver det inte vara onödigt. Även det lilla gör något med dig! 

Sov

Lägg dig i tid, även om du känner att du inte hinner lägga dig! Sömn ger oss energi, under intensiva perioder behöver vi den energin. Att sitta uppe på kvällar och nätter för att man ska hinna med brukar sluta med att man bara skadar sig själv och resultatet blir sämre. 

Acceptans

Acceptera att det är intensivt just nu, se dig själv efter den perioder hur du njuter av att vara på andra sidan och ha det som målbild när du känner att du inte orkar längre. 

Förutsättning för detta är naturligtvis att man vet att det är en begränsad tid som det kommer att vara så. Känner man att livet överlag springer ifrån dig och du inte är glad längre, då MÅSTE du göra en förändring. Det kommer inte ske av sig själv utan du måste aktivt göra den förändringen. 

Allt är föränderligt – det enda i livet som är säkert

Det enda vi kan vara säkra på i livet det är att det är föränderligt och inget varar för evigt. Att gå och oroa oss för saker vi inte kan göra något åt, döden, åldern, eventuella sjukdomar eller vad som händer i framtiden gör bara att vi bär på så mycket extra energisugande extramaterial. Jobba på att acceptera det du inte kan förändra och istället skapa energi till att orka förändra det du kan och behöver. 

Skrivet av: Sofia Örnefors