Säg nej för att kunna säga ja!

30 november, 2023

Det känns som att mina veckor består av måndagar och fredagar, dagarna och helgerna swishar förbi. Dagar och helger som blir till veckor som blir till månader som blir till år som blir till decennier… Ju äldre jag blir desto kortare känns ett år, vilket ju egentligen inte är så konstigt för ett år är ju en väldigt liten del av mitt liv. Men tiden går ju inte fortare och jorden snurrar sina varv och allt är egentligen precis som det ska vara. Barnen växer i den takt de ska och jag blir äldre som jag ska.

I varandet hinner vi tänka

När vi har tråkigt upplever vi att tiden går långsamt och när vi har mycket att göra går den alldeles för fort. Så när vi fyller våra dagar med för mycket saker så hinner vi inte bara vara. Det där varandet där vi hinner reflektera, fundera och leva. Det finns tillfällen i livet då vi behöver skala av, när vi kanske inte ska göra allt som är roligt utan vara lite mer selektiv. Göra det vi verkligen vill göra och inte det som vi känner att vi borde göra. 

Skala av

Att skala av, göra mindre för att få tid till oss själva är inget fel, det kan vara livsnödvändigt för att vi ska kunna finnas där för oss själva och de som står oss nära. Vi måste lära oss att säga nej för att kunna säga ja till det som är viktigt för oss. Det finns också tillfällen i livet där vi inte har möjlighet att säga nej, när någon nära oss blir sjuk eller av någon annan anledning behöver oss. Då måste det finnas utrymme för att finnas där. Om vardagen är fullbokad med olika saker finns det inte luft för det oförväntade. Så precis som du har ett sparkapital för oförväntade utgifter, försök ha ett sparkapital på tid så det finns tid och energi till att ta hand om det oväntade. När allt bara flyter på fyll den tiden med att vara, läs en bok, måla en tavla, skriv en dikt, var närvarande med dina barn eller kanske bara sitt och glo.

Jag försöker planera in luft i mitt schema, ibland går det bättre och ibland mycket sämre men jag vet att jag mår bättre när det finns luft och tid till att vara med mig själv och min familj.

Kram Sofia

Skrivet av: Sofia Örnefors