Ta hand om oss själva för att finnas där för andra.

13 april, 2022
Vi kan inte ta hand om andra om vi inte tar hand om oss själva!

Så många kvinnor jag mött under mina år som jag jobbat med samtal som liksom missat det. Man gör och fixar och donar och finns där för alla andra. Ger allt på jobbet, fixar hemma och ser till att familjen fungerar. Men när vi gett av oss själva för länge utan att vi har fått chans att bygga upp oss så finns det till slut inte så mycket kvar. Det finns inget mer att ge, den lilla smula som är kvar räcker inte för att få livet att gå runt… Om vi då själva får ont, smärta som kanske ignoreras för det hinns inte med, eller vi har egna tankar och problem som behöver tas om hand, då kan det vara droppen som får det att rinna över. Den lilla smula av energin som var kvar äts upp och vi står där med ett helt tomt batteri som ska dra runt ett helt liv. Går det så långt som till en utmattning så är det ett högt pris vi betalar. Ingen kommer någonsin tacka dig för att du brände ut dig för att du fixade och donade och grejade för alla andra. 

Vad kan vi då göra åt det?

Mycket handlar så klart om att vända sina tankar, se sitt egna värde och ge sig själv utrymme till att göra det man vill. Många gånger kan det vara så att vi måste gå emot våra egna värderingar och vår egna uppfostran för inte ska väl jag göra det jag vill. Först när alla andra mår bra då kan jag ta en liten stund för mig själv… Men den lilla stunden kommer inte komma för den kommer att fyllas med annat som ”måste göras”. Vi kommer behöva be om hjälp eller låta andra personer göra saker (vilket då kan innebära att disken inte görs så som vi vill eller tvätten hängs på fel sätt eller att handlingen inte blir som du vill). Kontrollbehov är en stor bov till att vi inte mår bra och inte tillåter oss att göra annat, saker som gör att vi mår bra. Kontrollbehov är att förringa andra människors förmåga att utföra uppgifter. Du måste inte vara med på allt eller ha koll på allt som görs, i det stora hela spelar det ingen roll alls. 

Några punkter att ta med dig för att ge dig utrymme att ladda upp dig själv så att du kan finnas där för dem som verkligen behöver dig.

  • Att fylla på energin, återhämtning, är väldigt individuellt vad det är, utforska vad det är som ger dig energi (förutom din familj), skogen, havet, springa, läsa, promenad, styrketräning, baka, sticka… Det finns oändliga varianter.
  • Allas behov är lika mycket värda, det är något som måste präntas in, det betyder att dina behov är precis lika mycket värda som alla andras. Alltså måste det finnas utrymme för egna intressen och tid för att få göra det man vill. Jag vet hur lätt det är att bortse från det, det är något jag jobbar med hela tiden men vilken energiboost det är när man får återhämtning.
  • Återhämtning handlar också om att låta hjärnan vila, det är inte att ligga på soffan och planera kalas, helgens aktiviteter, hur du borde svarat på ett mail, hur du ska lösa jobbproblem eller slöscrolla på mobilen. Umgås med dina tankar och bli vän med dem. Rensa bland tankarna, tillåta inte de dåliga att ta för stor plats, ge de fina tankarna utrymme. 
  • Egen återhämtning måste planeras in, det är ingen som kommer komma och säga åt dig att gå och göra något för dig själv. Det är ditt egna ansvar. 

I alla lägen alltid så måste du ta hand om dig själv, det gör dig inte till en sämre människa, det gör dig till en stark person som faktiskt kan finnas där för andra på riktigt!

Yogaklass för återhämtning

Behöver du en lite extra boost av återhämtning. Häng med på min temaklass Saturday strength and silent yin som är lördagen den 7 maj 10.00-12.00. En klass där vi går in i kroppen för att kunna landa mentalt.

Läs mer om klassen här!

Boka dig här!

Andetaget är ett sätt för mig att återhämta mig, det måste inte vara svårare än några minuters fokus på andetaget.
Skrivet av: Sofia Örnefors