Upptäck nuet…

16 november, 2023

…när hösten övermannar oss, dagarna är korta och kylan tar över.

Vid den här tiden på året, hösten börjar gå mot sitt slut och vintern tar snart över, så känner många sig låga. Livet är lite tråkigare, dagarna kortare, vi orkar mindre, livet är lite svårare än under en ljusa perioden under året. Det vi ofta gör är att tänker på det som varit, bra eller dåliga tider eller vi oroar oss för framtiden. Vi går och tänker på vad som kanske eventuellt kommer att hända, vi oroar oss för saker som inte hänt än och som vi inte vet kommer att hända. Och så som världen ser ut just nu finns det mycket att oroa sig för… När vi tänker på det som varit eller oroar oss för framtiden så försätter vi oss i känslor, känslor vi kanske egentligen inte har just nu utan känslor vi kände då eller som vi tänker att vi kommer känna när det där eventuellt jobbiga kommer att hända.

Missa inte nuet

Det vi missar i detta är nuet, vi glömmer att känna efter hur vi faktiskt på riktigt mår just nu! För om vi känner in, tänker efter, är i den stund som är precis just nu så kommer vi med stor sannolikhet känna något annat. Kanske kan vi upptäcka att i den minut du är i just nu så mår du ganska bra. Du kanske sitter inne i värmen och tittar ut på den råa novemberkylan och kan vara tacksam över det, du kanske sitter och äter en god lunch, eller kramar någon du tycker om. De stunderna, nuet behöver vi uppmärksamma och vara mer i! Det är där vi kan må bra och det är det enda vi kan förändra. Det som varit har varit och det som kommer i framtiden vet vi ingenting om. 

Värdesätt ditt liv

Värdesätt ditt liv, njut av en går kall vardag, var glad att du har ett argt barn som ska till skolan, bli inte ledsen över ett stökigt hem… Var istället glad att du har ett hem, ett argt barn och att du får uppleva en kall grå vardag. För en dag kommer allt se helt annorlunda ut, en dag kommer du att se tillbaka till där du är nu och kanske sakna tiden eller vara glad att du inte är kvar där. Det enda vi vet är att allt förändras hela tiden. 

När du är i nuet så kan du också förändra ditt liv så att det blir så som du vill ha det utifrån dina förutsättningar just nu. I nuet kan du uppmärksamma vad det är som inte känns bra och vad du kan göra åt det. Om du kan göra något åt det, vissa saker i livet måste vi acceptera och ändra inställning till. Så att vi kan skapa ett liv som är så bra som det bara kan sett från hur ditt liv ser ut just nu!

Närvaroövning

Testa att ta några andetag och var samtidigt i nuet, oavsett som det är ett ”bra” eller ”dåligt” nu så var i det som är och upplev det! Ett sätt att upptäcka nuet är att ställa dig själv frågorna:

Vad gör jag?
Vad tänker jag?
Vad känner jag?

Vad händer inom dig? Kanske att du till och med vill skriva ner. Testa att under en vecka, två gånger om dagen ställa dig dessa tre frågor. Ge dig den tiden till dig själv och berätta gärna för mig hur det gick! 

Kram Sofia

En vacker treklöver i höstskogen, sådant upptäcker vi när vi är i ögonblicket.
Skrivet av: Sofia Örnefors