Varför yoga?

7 september, 2023

Det finns så många hälsofördelar med att utöva yoga både för kropp och sinne, speciellt när vi får rutin på det och gör det en eller kanske mer än en gång i vecken. Forskning visar på att yoga kan vara smärtlindrande, att du kan få bättre kontroll i ländrygg och nacke, det kan ge dig bättre allmän hälsa som stresshantering, sömn, psykisk hälsa och balans. Det kan också minska oro, depression och då också sänka hjärtfrekvens, andningshastighet och blodtryck. Det är ändå bara en liten del…

Det är inte så konstigt att yoga har blivit så stort de sista åren för i dagens samhälle så behöver vi ett forum där vi inte är uppkopplade, där vi inte är nåbara och där vi slipper prestera. Om jag ser till mig själv, och anledningen till att jag upplever att många kommer till en yogaklass, så är det för att få lite tid för sig själv. Att hämta andan och få komma bort från det som stressar. Att få en liten stund av stillhet och ro. Att kombinera stillheten med rörelsen då händer det något inom oss.

Yoga för att stilla

Även de som har svårt att varva ner och hitta lugn i vardagen får hjälp av rörelsen i yoga att stilla sig. Det kan vara så svårt att meditera eller bara sitta still med sina tankar men med lite rörelse hjälper det enormt.  Du har något att fokusera på och det känns bra att blicka inåt. Du kan inte vara bra eller dålig på yoga! Det handlar inte om det och det är också skönt att komma ifrån en värld där det tävlas om det mesta och prestation sätts högst. Yoga handlar inte om prestation, det handlar bara om att få vara den du är. Det är min syn på yoga i alla fall, sedan finns det lika många sätt att se på yoga om det finns yogautövare. Men det är vad jag vill förmedla med min yoga. 

Det finns också de som enbart gått på yoga för att de känner sig stela och tänker att det är lösningen men ofta går de från yogaklassen med känslan av hur skönt det var, inte hur mycket mer rörliga de känner sig. 

Yoga tar fram känslor

Yoga kan ta fram många känslor så det ät inte alltid vi känner oss harmoniska, kärleksfulla och glada efter en klass. Vi kan också känna oss ledsna, arga och förtvivlade. Yoga tar fram allt inom oss och det är det som är så bra, för vi behöver få känna alla känslor, de finns där av en anledning.

Varför valde du att yoga eller om du fortfarande går en yogakurs vad är det som får dig att ta dig den tiden? Vad förväntar du dig av en yogaklass? Vad vill du känna när du går därifrån? Svara mig gärna med en liten kommentar så jag vet vad det är ni behöver!

Kram Sofia

Skrivet av: Sofia Örnefors