Vi får aldrig sluta kämpa för jämställdhet!

7 juni, 2022

En gång hade jag en arbetsplats där kvinnor och män inte hade samma rättigheter, inte samma villkor, där det fanns mycket mer utrymme för män än för kvinnor att för göra det de ville som de ville. När jag insåg detta så var det som att krigsgudinnan inom mig väcktes. Det får bara inte gå till så, det kan inte hända mig, inte på det stället där jag då var på. En plats som skulle jobba för kvinnors välmående. Jag trodde inte det var sant, trodde inte att jag skulle låta mig luras så! Att jag skulle utsättas för sådan falskhet… Men jag insåg att detta händer överallt, det finns inte ställen (eller människor) som skonas från detta. Vi måste alltid kämpa för våra rättigheter till samma lön, våra rättigheter till att samma villkor ska gälla för både kvinnor och män. 

Ställ krav

Vi kvinnor måste lära oss ställa krav, våga stå upp för oss själva och våga värdesätta vår kunskap. Inga män någonsin ska få nedvärdera det vi kan och det vi bidrar med bara för att vi är kvinnor. Att ta kampen stärker oss som individer men vi måste också ta den för våra döttrars skull, för att visa våra söner vad som är rätt och fel och för alla kvinnor som blivit illa behandlade bara för att de är kvinnor. Vi kan inte blunda för det, vi har kommit alldeles för långt för att inte ta kampen så vi kan inte sluta nu!

Många av oss ger mycket av oss själva till det företag vi arbetar för och det finns tyvärr många ställen som utnyttjar det. Företag som stjäl kunskap för sin egen vinnings skull och vi låter det ske för vi är så lojala. Vi låter det ske trots att det går ut över vårt välmående, över vår familj och vår egna integritet. 

Så vi fortsätter kämpa, vi ställer krav och vi ser till att värdesätta vår kunskap. Inte bara för din egna skull men för dina barn, dina vänners barn, dina grannars barn för alla barn! För förändring sker genom att vi visar nästa generation att det finns en del saker det är extra viktigt att kämpa för! 

Jag tar lärdom av det som hände mig, jag visade mina barn att det inte är okej att behandla mig illa och jag stod upp för mig själv. Det har stärkt mig, fått mig att inse vad som faktiskt är viktigt. Det var en tuff kamp för att få rätt men det var värt det alla gånger! Jag skulle göra det igen om det behövs.

Skrivet av: Sofia Örnefors